2012. június 30., szombat

Játék HOLNAPIG!!!!

Július 1. éjfélig még tart a játék nálam!!!
A csomag tartalma:


  • receptes könyv
  • tea
  • muffin és bonbonos papír
  • édesség
Mit kell tenned hogy részt vehess a játékban?
  • legyél a blogom követője
  • tedd közzé valahol a játékfelhívást
  • hagyj a bejegyzés alatt egy hozzászólást

Vaníliás cukor házilag

Óriási különbség van a bolti, aromával készült, és a házilag készült vaníliás cukor között. Az ötlet Vrábel Krisztina könyvéből (Főzd Magad!) van. Ezután csak én fogom készíteni, a legegyszerűbb dolog, nem is értem miért vettem eddig a tasakos aromás verziót. Szuper illatra és ízre is :)


Hozzávalók:
50dkg kristálycukor
1 rúd vanília

Elkészítés:


A vaníliarudat nyissuk fel: késsel vágjuk hosszában ketté.
A kés élével kaparjuk ki az apró, fekete vaníliaszemcséket.
Egy kis tálban kevés cukorral morzsoljuk el (kézzel) az összetapadt szemcséket, így könnyen szét lehet őket választani, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a többi cukrot, immár kanállal keverve.
A vaníliarudat is tegyük a cukorhoz. Töltsük üvegbe, majd 1-2 hétig érleljük, hogy a cukrot átjárja az illatos vaníliaaroma.

2012. június 26., kedd

Júliusi gasztroprogramok

kép:google


IV.Szanki Méz-és Meggyfesztivál
június 29-30.
"Szankon édesebb a meggy,  mint máshol a cseresznye!" Szeretettel várja az érdeklődőket Szank a helyi Bányászparkban. Lesz meggyes pite, meggyes rétes, a nagyoknak pedig meggybor és-pálinka. Népi mesterség tartanak bemutatót, a kiállított tárgyakat meg is lehet majd vásárolni. Programokban nem lesz hiány: sok fellépő, sok koncert, meggykirálynő-választás szórakoztatja majd a nagyérdemű közönséget.

Dél-alföldi rétesfesztivál,Mórahalom
július 6-8.
A helyi fürdő szomszédságában az idén immár 3. alkalommal rendezik meg a mórahalmi rétesfesztivált. Megnyílik a Rétes-utca, lehet kóstolni, vásárolni. Lesz rétesverseny, és egy óriás rétes készítésével megpróbálják túlszárnyalni a Guinness-rekordot. Mindemellett lakodalmas zenekarok, néptáncosok, könnyűzenei előadók, utcabál és tűzijáték mulattatja a vendégeket három napig.


Bajai Halfőző Fesztivál
július 12-15.
A nagyszabású rendezvényen halfőző verseny mellett rengeteg koncertre, táncbemutatóra, kiállításra kerül majd sor. A kicsik számára jó mulatság lesz a kézművesudvar és a népi játéksziget.

Mohácsi Halfesztivál és Sörfesztivál
július 12-14.
A negyedik alkalommal megrendezett vigasságon a sörsátor,a focikupa,valamint a két kategóriában(halászlé,halpörkölt)meghirdetett halfőzőverseny lesz a fő attrakció.

Lipóti Kenyér-és Halfesztivál
július 13-15.
Halászléfőző verseny, horgászverseny, friss lipóti kenyér és sok-sok fellépő. Festői környezetben élvezhetik az idelátogatók a helyi finomságokat. A fesztiválra a belépés ingyenes.


Csintalan Palacsinta Nap,Poroszló
július 21.
A Tisza-tó melletti helységben ezen a napon minden a palacsintáról fog szólni. Lehet versenyezni a sütésben, töltésben és evésben is. A szokásos fesztiválkellékek mellett (kézműves bemutatók, foglalkozások, sport-és gyermekprogramok) karaokeverseny és-show is szórakoztatja majd a nézőközönséget.

Forrás:Vidék Íze magazin

2012. június 25., hétfő

Lilahagymás pogácsa

Hétvégén grillezésre voltunk hivatalosak és ezt a pogit sütöttem az alkalomra. Limarától van a recept. Az eddigi egyik legjobb pogi amit ettem.


Hozzávalók:

1/2 kg liszt (sima)
25 dkg Rama
1/2 dl tej
kevés cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás
220 g tejföl
1ek só

Hajtogatáshoz:
5 dkg Rama
2 lilahagyma

Elkészítés:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összekeverjük a sóval, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt, tejfölt, tojást, és az egészet dagasztófejjel ellátott robotgéppel simára gyúrjuk. Ha túl lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet tehetünk hozzá.
A tésztát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Közben a margarinon a félkarikákra vágott hagymát megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, és a hagyma kb. 3/4-ével megkenjük, majd ránézésre fentről 3 részre osztjuk, és a felső harmadát visszahajtjuk, erre ráhajtjuk az alsó harmadot. Most egy hosszabb csíkot kaptunk, erre kenjük a maradék hagymát, majd ezt is háromba hajtogatjuk ugyanúgy, csak most oldalról.
Újra pihentetjük 1 órát.
Kb. 1 ujjnyira nyújtjuk (ne legyen túl vékony!), és kiszaggatjuk.
Tepsibe tesszük, és még ott is pihentetjük kb. fél órát.
Tetejét tojással megkenjük,  majd előmelegített  sütőben "szépre" sütjük .

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés

2012. június 24., vasárnap

Epres mascarponés torta

A trüffel tortával egy napon készült. Szerencsére a héten még tudtunk bogarászni az eperből, és még  mindig fantasztikusan finom, bár már aprók. Hasonló tortát már készítettem, így könnyen ment az összeállítás.
Mint mindig, a babapiskóta megint megszívatott,  az előző alkalommal dőltek állandóan oldalra,és segítséget kellett kérnem, most pedig 4 darabbal kevesebb lett,  és nem is volt itthon több belőle, így este 7órakor mehettem gyorsan az egyik nagy áruházba.
Nem örültem neki, mivel  olyan babapiskóta,  amit vettem előző nap nem volt ,így az a 4 szem kissé különbözik a többitől. De legalább a torta jó lett.


Hozzávalók:
a piskótához:

  • 6db tojás
  • 6ek. liszt
  • 6ek.cukor
  • egy csipet só
  • fél csomag sütőpor
A krémhez:

  • 40dkg eper
  • 50dkg mascarpone
  • 5ek.porcukor
A díszítéshez babapiskóta




Elkészítés:
A tojások fehérjét felverjük a csipet sóval keményre.
Keverjük tovább a fehérjét és közben adagoljuk hozzá kanalanként a cukrot.
Ezután egyesével a tojásokat,majd szintén kanalanként a sütőporral elkevert lisztet.
180 fokon süssük meg.
Az epret a porcukorral összeturmixoljuk,és egy tálba öntjük.A mascarponéval alaposan kikeverjük,majd hűtőbe tesszük pár órára.


A tortalapot felszeljük,megtöltjük a behűtött krémmel,és az oldalát tetejét is bekenjük.
A babapiskótákat az oldalához tapasztjuk,és masnival átkötjük.
A tetejét frissen felszelt eperrel díszítjük.


2012. június 23., szombat

Trüffel torta

Életem első trüffel tortája, és nagyon megszenvedtem vele. Májusban megkértek arra, hogy készítsek egy epres és egy trüffeles tortát. Nagy boldogan elvállaltam, milyen jó egyszerre kettőt kell sütnöm. De arra nem gondoltam azon a hideg májusi napon,  hogy júniusban meleg van, és a csoki+tejszín párosításnak nem tesz jót a meleg. Eljött ez a hét, és dőltek meg a meleg rekordok, izzadtunk egész héten, én meg azon gondolkoztam hogy visszamondom a tortát mert nem lehet ilyen melegben elkészíteni (nincs nálunk klíma). És jött a csütörtök este, amikor a megváltó eső megérkezett,  és kicsit le is hűlt a levegő (szerencsémre). Így elkészült a torta, és éppen várom hogy jöjjenek érte. Abban pedig biztos vagyok,  hogy nyáron többet nem vállalok csokitortát.:)

Hozzávalók:
a tésztához:
-3szor kell venni,mert laponként sütöttem

  • 3tojás
  • 70g cukor
  • 70g liszt
  • 2ek. olaj
  • 15g kakaó
  • 1kk. sütőpor
A trüffel krémhez:

  • 600ml tejszín
  • 600g étcsoki
  • vanília
Trüffel golyó

  • 200g étcsoki
  • 100ml tejszín
  • 50g vaj
A díszítéshez pedig különböző csokidíszeket használtam.

Elkészítés:

A krémmel kezdünk előző este.A tejszínt és a csokoládét folyamatosan kevergetve összemelegítjük. Vaníliával ízesítjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap habverővel felhabosítjuk.Szegény habverő meg fog izzadni,de ezt nem lehet elkerülni,mert a krém enélkül nagyon tömör és kenhetetlen.
A tészta hozzávalóiból(az adag egy lapra vonatkozik)sütőpapírral kibélelt tortaformában 3lapot sütünk.
Ha kihűltek,a krémet elosztva összeállítjuk a tortát.A tetejére és az oldalára 1/3-nál kicsit nagyobb mennyiséget hagyjunk.
A trüffel golyókhoz a hozzávalókat vízgőz fölött megolvasztjuk.Hűtőben kihűtjük majd golyókat formázunk,amiket kakaóporban meghempergetünk.Egyenletesen elosztva a torta szélére ültetjük őket.
A torta oldalát tortadarával díszítettem.
A tetejét 3fajta csokireszelékkel szórtam meg.

2012. június 22., péntek

Boci szelet

A recept Strawberry blogjáról van, (nempiskota.blogspot.hu). Már nagyon régen ettem ilyet, de anyuval nem találtuk meg a receptet itthon, ezért erről a blogról készítettük. Nagyon jó lett, sikerült házi túrót szerezni...fantasztikus... többször nem szeretnék boltban venni túrót!

Hozzávalók:

Tészta:
  • 20dkg liszt
  • 18dkg porcukor
  • 1csomag sütőpor
  • fél dl olaj
  • fél dl tej
  • 1tojás
  • 2,5dl natúr joghurt
  • 2,5dkg kakaópor

Valamint

  • 25dkg túró
  • 1tojás
  • fél citrom héja
  • 10-15dkg porcukor ízlés szerint

A tésztát kikeverjük, vajazott-lisztezett tepsibe simítjuk. A túrót úgyszintén kikeverjük, és egy teáskanállal a kakaós tészta tetejére adagoljuk. A túró kissé lesüllyed  sütés közben, innen a sütemény elnevezése.
170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

2012. június 18., hétfő

Habolóla

Vendégek jöttek hozzánk, annak alkalmából készült a süti, bár nem én nem kívántam a nagy melegben. Fotózás közben kicsit összébb esett a süti, és kicsit a csoki is megolvadt rajta. Nagyon nagy adag lesz belőle.

Hozzávalók:


a tésztához:
8tojás
40dkg porcukor
25dkg liszt
1cs. sütőpor
2-3kanál kakaópor
8ek.víz
A krémhez:
25dkg vaj
20dkg porcukor
0,5dl rum
4dl tej
1csomag epres pudingpor
kókuszreszelék a szóráshoz

Elkészítés:


A tojássárgáját 15dkg porcukorral és 8evőkanál meleg vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet és a 8tojásfehérje habját. 25dkg porcukorral óvatosan egyneművé keverjük. A tészta felét lisztezett tepsibe tesszük. A másik feléhez 2-3evőkanál kakaóport keverünk és a sárga tésztára rácsepegtetjük.

Előmelegített sütőben megsütjük.

A krém készítéséhez a vajat, a cukrot, 0,5dl rummal jól kikeverjük, majd 4dl tejben az eper ízű pudingport összefőzzük. Ha kihűlt, a vajas krémmel összekeverjük. A krém egyik felét a kettévágott tészta közé, a másik felét a tészta felületére egyenletesen elsimítjuk. A felületét kókuszreszelékkel megszórjuk és csokoládé mázt csepegtetünk rá.

2012. június 17., vasárnap

Csokis kuglóf

Ez a kuglóf édesanyám barátnőjének a kérésére készült hétvégén. Nem volt ideje sütni, és engem kért hogy valamit gyorsan készítsek. z lett belőle.Bár életemben először rontottam el a kuglófot! Nagyon meleg volt a szilikonforma mikor kivettem a sütőből ,a kesztyűn keresztül is égetett, én meg eldobtam...kettétörött a sütim, és a csoki azért került rá, hogy összetartsa az egészet :) De legalább finom volt..


Hozzávalók:
250g liszt
200g porcukor
4tojás
1csomag vaníliás cukor
1dl olaj
1dl víz
fél csomag sütőpor
100g csoki(+ a bevonáshoz)



Elkészítés:
A négy tojássárgáját kikeverjük a 200g porcukorral,a vaníliás cukorral,majd lassan felváltva öntögetjük bele a vizet és az olajat.
A lisztben elkeverjük a sütőport,és belekeverjük a masszába.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és belekeverjük a tésztába.
A csokit feltördeljük,és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
Megsütjük(kb.180fok).Ha a teteje égne,rakjunk rá alufóliát.

2012. június 16., szombat

Cseresznyés palacsinta

Imádom a cseresznyét, bele tudnék fulladni, aminek idén meg is lett az eredménye...Szépen fogalmazva  tömtem, és rosszul haraptam el az egyik darabot, így a fogam  bánta, de annyira,  hogy koronát fogok kapni arra a fogamra, mert nem lehet tömi :( Minden jóban van valami rossz...(a cseresznye legalább finom volt)Bár ez a palacsinta még tavaly készült, nagyon finom volt. Lajos Mari palacsintás könyvéből néztem ki. Mire lefotóztam a palacsintát a cseresznyések már elfogytak, így csak rádobáltam a tésztára a gyümölcsöt.


Hozzávalók:

        Palacsintához: 
200 g finomliszt
1 csipet só
4 dl tej
2 tojás
2 ek vaj/ Rama

 Továbbá: 
500 g érett cseresznye
1 kk őrölt fahéj
4-5 ek cseresznyepálinka(ezt én kihagytam)
porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A palacsintához a felsorolt hozzávalókból palacsintatésztát keverünk, letakarva fél órát pihentetjük.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük, óvatosan kinyomkodjuk, és a fahéjjal együtt beleforgatjuk a palacsintatésztába.
Felhevítjük a serpenyőt, majd 16-20 kisebb-vastagabb palacsintát sütünk a masszából.
Tálaláskor meghintjük őket pálinkával, félbehajtjuk, végül megszórjuk fátyolnyi porcukorral. Csokoládéöntetet kínálhatunk hozzá.

2012. június 15., péntek

Játék!!!!Játék!!!Játék!!!

Július elsejéig még tart a játék nálam!!!!

A csomag tartalma:

  • egy receptes könyv
  • szálas tea
  • muffin papír(ikea)
  • bonbonos papír
  • édesség
Ha a játékba sokan jelentkeztek akkor 2csomagot fogok sorsolni!!!


Mit kell tenned hogy részt vehess a játékban?

  • legyél a blogom követője
  • tedd valahol közzé a játékfelhívást(blog,facebook....báár nem ellenőrzöm)
  • hagyj a bejegyzés alatt egy hozzászólást hogy szeretnél játszani
Határidó:július 1.éjfél

2012. június 14., csütörtök

Tejfölös rúd

Konyhavirtuóz blogján találtam a receptet, és azonnal megtetszett. Bár én nem hajtogattam a tésztát, ahogy írta, de így is nagyon finom volt.

Hozzávalók:
60dkg liszt
19dkg zsír(nálam kacsasütéskor maradt,azt raktam bele)
1tojás
5dkg élesztő
kevés tej és cukor
só ízlés szerint
1db 2dl-es tejföl
+1tojás a kenéshez
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát dagasztunk és duplájára kelesztjük.
Miután megkelt,kisodorjuk és hajtogatjuk.
20percig pihentetjük,még egyszer hajtogatjuk,majd 20perc után fél cm vastagra sodorjuk.
A tetejét megkenjük tojással,csíkokra vágjuk,majd megszórjuk szezám-vagy lenmaggal.
180fokon kb. 20perc alatt megsütjük.

2012. június 13., szerda

Újkrumpli saláta melegen

Nagyon sok apró újkrumplink lett, amit én nem bánok, mivel nagyon szeretek belőle "alkotni". Most krumplisalátára vágytam. De készítettem már belőle sült krumplit, ami úgy készült, hogy megmostam, szárazra töröltem a krumplit(nem szedtem le a héját!) és olajban, egészben megsütöttem, nagyon finom lett.
A mostani recepthez az ötletet a GOOD FOOD magazin adta.

Hozzávalók:
750g apró újburgonya,lesikálva
2gerezd fokhagyma
3ek. majonéz
1ek.olívaolaj
1/2citrom leve
3ek.reszelt parmezán
1csomó újhagyma,és snidling
kevés petrezselyem

Elkészítés:

Sós vízben főzzük puhára az újburgonyát.
A majonézhez adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát,majd adjuk hozzá az olívaolajat,a citromlevet és a parmezánt is.
Ízesítsük sóval,és borssal.
Forgassuk bele a leszűrt burgonyát,amíg még meleg,és szórjuk meg az újhagymával,a snidlinggel,és a kevés petrezselyemmel.

2012. június 12., kedd

Rachel Allen skót palacsintája

Pár hete megkaptam névnapomra Rachel könyvét, amiből már jó pár ételt elkészítettem, és ez az első amit a blogra felteszek.  Most először csináltam ilyet, és nagyon meglepődtem mivel nagyon gyorsan elkészült. Három pacát beleraktam a serpenyőbe, és már fordíthattam is meg. Ez az adag egy négyfős családnak csak kóstoló, főleg úgy,  hogy abból ketten óriási palacsinta rajongók. Fotózás után újabb adagot kellett készítenem.

Hozzávalók:
100g liszt
1tk sütőpor
25g kristálycukor
csipet só
1tojás
125ml tej
kevés olaj (pár csepp)


Elkészítés:
A lisztet és a sütőport összeszitáljuk egy tálba,hozzáadjuk a cukrot és a sót,majd elkeverjük.Egy mélyedést vájunk a közepébe,beletörjük a tojást majd elkeverjük úgy,hogy a széléről egyre több lisztet keverünk bele.Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet,hogy csomómentes keveréket kapjunk.
Enyhén kiolajozunk egy serpenyőt,és kis lángon felmelegítjük.Egymástól kellő távolságban három evőkanállal teszünk a keverékből a forró serpenyőbe,hogy ne ragadjanak össze.Mikor a buborékok megjelennek a tetején,fordítsuk meg,vagy ha aranyszínű az alja.
Mikor kivesszük a serpenyőből,kenjük meg vajjal,lekvárral,mézzel vagy amivel éppen szeretnénk.Ehetjük friss gyümölccsel,a málnát frissen szedtem délelőtt.

friss mai málna

2012. június 11., hétfő

JÁTÉK!!!!!!JÁTÉK!!!!!!JÁTÉK!!!!!!

Naahhh akkor JÁTÉK nálam!!!! :)

A csomag tartalma:
  • egy receptes könyv
  • fantasztikus szálas tea
  • muffin papír(ikea)
  • bonbonos papír(2csomag)
  • és egy doboz fantasztikus német édesség
Ha nagyon sokan jelentkeztek a játékba,akkor 2csomagot fogok sorsolni!!!!!

Mit kell tenned hogy részt vehess a játékban?
  • legyél a blogom követője
  • tegyed valahol közzé a játékfelhívást(blogod, facebook...nem kötelező,nem ellenőrzöm)
  • hagyj a bejegyzés alatt egy hozzászólást hogy szeretnél játszani
A határidő:  Július 1.éjfél!!!(vasárnap)
A nyertes nevét felírom,és kézzel fogok sorsolni!
A hozzászólásban mindenképpen nevezd meg magad, aki nem ír nevet nem tudom figyelembe venni! Ha a nyertes nem jelentkezik akkor új nyertest húzok!


Élménybeszámoló: Pannonhalmi Borvidék II. pincefesztiválja

Sajnos Budapestre a Millenárisra nem jutottunk el Gourmet Fesztiválra. De szerencsénkre közel hozzánk,  Nyúlon volt pincefesztivál. Tavaly véletlenül keveredtünk oda, és nagyon jól éreztük magunkat, rengeteg ismerőssel találkoztunk .Idén már terveztük hogy megyünk, mivel most is jó programnak ígérkezett. Szerencsénkre nem szombatra terveztük a kilátogatást, mivel az egészet délután elmosta az eső. Óriási felhőszakadás volt, rengeteg hordalékot hozott magával a víz, még vasárnap is sárban lépkedtünk.

Nagyon nehézkes volt az elindulás, mivel fárasztó volt az előtte levő nap. Délután négy óra körül értünk Nyúlra, nagyon nagyon sok ember volt kinn. A helyszíntől messze tudtunk megállni kocsival.
Rengeteg árus volt kinn, kézművesek, játékárusok, bőrdíszművesek, édességárusok.. . tavaly ilyen nem volt még.

Fantasztikus sajtokat kóstolhattunk

Ahogy sétáltunk felfele a dombon, jobbról és balról is pincék sorakoztak, emellett még voltak sajt árusok is,és még árultak kolbászokat,és felvágottat .
A sajtválogatásunk:)
Kolbászt kóstolunk
Finomságok:)

Volt egy kihelyezett sátor, ott lehetett kóstolópoharat venni (500Ft volt) és kóstolójegyet (ami 100Ft volt), és egy átlagos kóstolás 2-3kóstolójegybe került, de volt 1kóstolójegyes is(és nagyon finom bor volt).
A párom éppen bort választ
Vaskapu utca,pincesor

Jobbról és balról is pincék voltak, elég hamar sorra lehetett kerülni, volt ahol zsíros kenyérrel kínálták a kóstolókat . A pincék reggel 11órától voltak nyitva, este 23óráig. A domb tetején volt a színpad felállítva, ahol egész nap mentek a zenés műsorok. Néptáncosok, táncosok, zenekarok, és énekkarok váltották egymást a színpadon, a fesztivál házigazdája pedig Rákóczi Ferenc volt, aki szintén hozzájárult a jó hangulathoz. A színpad mellett népi gyerekjátékok voltak, körbe pedig büfék.

Hun-dog:)
Este 8 óráig voltunk Nyúlon, de mikor eljöttünk még mindig nagyon sokan voltak.Reméljük jövőre is megrendezik a fesztivált,  nagyon jól éreztük magunkat. Sajnos késünk mentünk,és korán jöttünk el, mivel este "meccset kellett nézni". :)

2012. június 9., szombat

Tojássaláta

Múlt héten kaptunk málnáért cserébe 30db házi tojást.Most kivételesen volt itthon tojás,de azért szívesen fogadtuk.Így kb.  50db lett, amit azért el kellene használni,mert sok helyet foglal. Már sütöttem belőle sütit, anyu csinált édesapámnak tojásos tésztát, de még mindig szép mennyiség maradt belőle. Mivel én imádom a tojássalátát, úgy gondoltam azt fogok csinálni. Fantasztikusan finom lett, bár sajnos gomba nem volt itthon(szoktam bele tenni) de enélkül is ehető lett :) . Mindenkinek ajánlom, szuper reggelire pirítós kenyér mellé

Hozzávalók:
majonéz(kb.8evőkanál)
kis csokor petrezselyem
kis csokor snidling
1ek. mustár
8főtt tojás
só,bors
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük,megpucoljuk,majd felszeletejük.
Felaprítjuk a zöldfűszereket,majd egy nagyobb tálba tesszük a majonézzel és a mustárral együtt.
Beletesszük a felaprított tojást,összekeverjük,ízlés szerint sózzuk,borsozzuk.
Hűtőbe tesszük,hogy összeérjenek az ízek.


2012. június 8., péntek

Túrós muffin

Tegnap a fagyasztót pakolásztam,és rengeteg túróra bukkantam.Gondoltam akkor el kéne használni mert nagyon foglalja a helyet,és már nincs sok ideje hátra.Valami gyorsat akartam,mert most már van eprünk,és a málna is érik,nincs olyan sok időm/időnk.Ezt a receptet a neten találtam,bár változtatnom kellett rajta,mivel nagyon száraz maradt a tésztám.Kevés tejet adtam hozzá(1dl biztos volt) és úgy már jónak véltem.Dobáltam még bele egy kevés húsvéti maradék csokit is.

Hozzávalók:
25dkg vaj
25dkg liszt
10dkg cukor
25dkg túró
2tojás
8dkg csoki
1cs. sütőpor
vaníliás cukor
1citrom héja+leve
csipet só

Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással.
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot,a citrom héját és levét,majd a túrót is.
A lisztet elkeverjük a sóval,és a sütőporral.
A lisztet kis adagokban keverjük hozzá a masszához,ha túl sűrű lenne,adjunk hozzá tejet vagy 1-2evőkanál joghurtot.Ha a túró száraz,biztos szükség lesz tejre.

2012. június 4., hétfő

Újabb júniusi programok

1.Gere Jazz Fesztivál
Villány,június 15-16
Bor,gasztronómia, jazz a legjavából a villányi Gere Birtokon. A vendég a Pannonhalmi Apátsági Pincészet lesz, remek fehérborokkal .Az exkluzív "naplemente" vacsora menüt a Mandula Étterem(Villány) és a Viator Étterem(Pannonhalma) séfjei közösen készítik el.

2.Kékfrankosok Éjszakája
Sopron,június 22-24.
Szent Iván éjjelén varázserejű borokat kínálnak Sopron teraszain, éttermeiben,szórakozóhelyein, így ünnepelve a nyári napfordulót, az év leghosszabb napját, a szerelmesek éjszakáját.

3.Iván-völgyi kadarkatúra
Szekszárd,június 23-24
Az Iván-völgyi borászok az idén ismét kinyitják pincéiket, meghívják borász barátaikat, kicsit sertepertélnek a konyhában, és szeretettel várják a látogatókat.A vendéglátó borászok ezúttal: Heimann-Eszterbauer, Fekete-Márkvárt, Németh-Posta, Sebestyén-Takler, Tüske-Bodri lesznek, valamint a Kávé háza.

4.Nyúl a pohár után nyúl-II. Pannonhalmi Borvidéki Pincefesztivál
Nyúl,Vaskapu pincesor,június 9-10.
Lesz tánc,zene,színház,kirakodóvásár,és persze a Pannonhalmi Borrend koccintgatással egybekötött ünnepélyes felvonulása.

2012. június 3., vasárnap

Citromtorta sütés nélkül

Tesómnak holnap lesz a 19. szülinapja,és ez alkalomból készült a torta.Bár a szülinapját már tegnap megtartottuk egy grillezés keretében. Arra számítottam hogy majd nagyon jó idő lesz, ezért nem szerettem volna semmi krémeset, így döntöttem valami hűsítő nyári torta mellett. Nem így lett, a konyhában majdnem megfagytam olyan hideg volt, de szerencsénk lett,  és az idő estefelére megjavult. A recept  Moha Konyha blogjáról van. Mikor felkerült a recept, biztos voltam benne hogy el fogom készíteni, aminek most jött el az ideje, bár máskor is el kell készítenem mert mindenkinek ízlett. Fantasztikus recept, gyönyörűen tudtam szelni a tortát, és nagyon jó citrusos volt az íze.Köszönöm a receptet!



Hozzávalók   26 cm-es tortaformához
az alaphoz:
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg zabpehelykeksz darálva
a krémhez:
30 dkg natúr házi krémsajt vagy mascarpone
20 dkg joghurt
10 dkg tejföl
15-20 dkg porcukor
4 dl tejszín
2 citrom reszelt héja
1,5 dl frissen facsart citromlé
20 g zselatin
 a tetejére:
citromgerezdek
citromfű vagy mentalevél

 Sütőpapírkorongot vágok a tortaforma aljába. Összekeverem a darált kekszet a vajjal és a forma aljába nyomkodom, hűtőbe teszem.
 Kis lábosban elvegyítem a zselatint a citromlével, félreteszem.
 Habosra keverem a házi krémsajtot, a joghurtot és a tejfölt a porcukorral és a citromhéjjal együtt, majd hozzáforgatom a habbá vert tejszínt is.
 A zselatint kis lángon kevergetve feloldom, 3-4 evőkanálnyi krémmel elvegyítem, majd a többi krémhez öntöm, és a habverővel alaposan összekeverem.
 A krémet a tortaformában lévő kekszes alapra öntöm, majd lefedve 1-2 órára hűtőbe teszem a tortát. Tálalás előtt díszítem a tetejét a citromgerezdekkel és a citromfűlevelekkel.

2012. június 1., péntek

Vrábel Krisztina:Főzd magad

Az elmúlt hetekben újabb könyvre tettem szert,ami nem más mint Vrábel Krisztina:Főzd magad című könyve.Már a megjelenés óta szemezgettem vele,de valahogy úgy voltam vele hogy majd biztos megkapom karácsonyra,annyit emlegettem...hát nem így lett.Bár kaptam könyvutalványt,de azt is tartogattam egy darabig.Most valahogy előkerültek és és le is vásároltam,de már párszor megfogadtam hogy több szakácskönyvet nem veszek, mert már nem férnek el+még anyunak is vannak.
Na mindegy,ez egy nagyon szép könyv,gyönyörű fotókkal,és jobbnál jobb receptekkel.Ez a könyv azoknak való akik szeretik otthon,házilag elkészíteni a boltban kapható dolgokat(ez én vagyok).Nekem ehhez abszolút van türelmem,és jó érzés az hogy kevesebb/nincs benne tartósítószer.

A könyv 5 fejezetre van bontva:
Mártások,szószok,krémek,fűszerek
Felvágott helyett
Kenyérfélék,tészták
Lekvárok,savanyúságok,italok
Édességek
(+receptek jegyzéke és hozzávalók jegyzéke)

A receptek nagyon egyszerűek és tökéletesek.Már 1-2 kiszemeltet elkészítettem,majd hamarosan felteszem ezeket.Megcsináltam már a diós-lilahagymás krémsajtot,diókrémet és a zöldfűszeres fűszersót.
A könyvet csak ajánlani tudom :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...